Hae
Slide

Tietoa Vaalasta

Lataa Vaalan brandpook (PDF) tästä!

 

Vaala – luonnollinen valinta

Tarjolla hyvä elämä luonnosta nauttien – luonnollisesti!

Sijainti ja yhteydet

Vaalan kunta sijaitsee Oulujärven länsiosan ympärillä. Kunnan keskustaajama on Oulujoen niskalla eli kohdassa, josta joki lähtee Oulujärvestä. Kunnan pinta-ala on 1 773 km2, josta yli neljäsosa on vesialuetta.  Naapurikunnat ovat koillisessa Puolanka, idässä Paltamo ja Kajaani, lounaassa Siikalatva sekä lännessä Muhos ja Utajärvi. Vaalan keskustaajama on valtatie 22:n ja Oulu- Kontiomäen radan varrella. Kuntakeskuksesta on Ouluun ja Kajaaniin matkaa noin 90 km. Vaalaan pääsee oman auton lisäksi kätevästi myös junalla ja linja autolla.

Historiaa

Vaalan kunta on perustettu vuonna 1954, jolloin silloiseen Säräisniemen pitäjään liitettiin Niskan kylä Utajärven kunnasta. Tällä tavoin saatiin maayhteys aikaisemmin Oulujärven jakaman kunnan pohjois- ja eteläosien välille. Kunnan keskustaajama siirtyi Säräisniemen kylältä Oulujoen niskalle Vaalaan. Säräisniemen kunta on perustettu 1865 ja seurakunta vuonna 1779. Aikaisemmin alueella on ollut Oulujärven pitäjä. Asutusta Vaalan alueella on ollut jo kivikaudella, josta osoituksena ovat kampakeraamiset esinelöydöt Nimisjärven rantamailta.

Hyvä elämä

Olipa kyseessä lapsi, nuori, aikuinen tai ikääntyvä, tarjoaa Vaala hyvän elämän paikkakunnalla. Se tarkoittaa mahdollisuutta toiveiden ja haaveiden toteuttamiseen turvallisessa ympäristössä, jossa peruspalvelut toimivat ja löytyvät läheltä.

Vaalassa ihmisen hyvä elämä tarkoittaa myös elämäntyyliä ja -tapaa, joka koetaan laadukkaaksi: se saattaa olla hitaampaa tai sisältää vähemmän valinnanvaraa kuin toisaalla, mutta helppous ja yksinkertaisuus vetävät vastapainona puoleensa.

Verkkoliikennepalvelut mahdollistavat yhteyden maailmaan, eikä elämä Vaalassa vaadi kompromisseja tai sisällä muttia – meillä kyllä pärjätään. Hyvä elämä on olemista ja hetkessä elämistä siellä, mistä sen itse löytää!

Voimaa yhteisöstä

Hyvä elämä on myös suhteita muihin ihmisiin: perheeseen, ystäviin, sukulaisiin ja yhteisöön, sillä myös läheiset tuovat elämänlaatua.

Meillä hyvinvointia rakennetaankin itse itselle: aktiivisten ky­lien laadullaan ja määrällään yllättävät, talkoovoimin pystyyn laitettavat kulttuuritapahtumat ja urheiluseurojen vapaaehtoiset ovat rattaita, jotka pitävät koneen pyörimässä.

Koulutukseen ja varhaiskasvatukseen sekä niiden olosuhteisiin panostetaan – laajan kurssivalikoiman tarjoavaa kansalaisopistoa unohtamatta. Lasten perään katsoo koko porukka, naapuria autetaan ja haasteet taklataan yhdessä.

Kamalan ihana kotiseuturakkaus

Tekeminen ja tapahtumat yhdistävät sukupolvet, kun mummolaan kesä toisensa jälkeen palaavat lapset ja nuoret kasvavat vähintään ”vartti-vaalalaisiksi”. Ihmisellä on luontainen tarve kertoa jonkinlainen tarina itsestään muille. Usein tuo tarina sisältää omaa henkilöhistoriaa laajemman vastauksen siihen, kuka olen, mistä tulen – miten olen päätynyt nykyhetkeen.

Suhde kotiseutuun tarjoutuu luontevasti osaksi omaa tarinaa, sillä jokainen meistä on syntynyt jossakin. Emme voi valita synnyinpaikkaamme, mutta se valitsee monin tavoin meidät. Kotiseutu on hyvä syy tietoiselle valinnalle kerääntyä ja palata yhteen.

Luonnosta nauttien

Vaalasta ei pelkästään löydy ainutlaatuinen luonto, vaan Vaalan löytää luonnosta! Kymmeniä kilometrejä jääkauden rakentamia hiekkarantoja ja niiden hiekkatörmiä. Suomen sisävesien suurimmat selät Oulujärvellä, sen päälle 108 muuta järveä ja lukuisia pienempiä kirkasvetisiä lampia ja kymmenkunta erikokoista jokea ovat rikkautta, jota ei voi ostaa rahalla.

Ympäristö luo paitsi mieltä hellivän ja silmää miellyttävän asuinpaikan, myös erinomaisen monipuoliset mahdollisuudet harrastaa ulkoilmassa ympäri vuoden. Luonnon kanssa ollaan sinut, ja sitä myös osataan kunnioittaa: jokainen ymmärtää, että luontoa koskeva nautintaoikeus ei ole oikeus kohdella sitä huonosti. Vesillä kalastetaan ja veneillään, metsässä taas metsästetään, pyöräillään ja pelataan vaikkapa frisbeegolfia.

Metsä purkaa stressiä, parantaa mielialaa, laskee verenpainetta ja parantaa sekä tarkkaavaisuutta että vastustuskykyä – tutkitusti. Puhdas, happirikas ilma ja rento samoilu ovat helposti saavutettavissa: luonnossa jokainen on tasa-arvoinen ja jokaisella on myös oikeus nauttia sen antimista. Moni vaalalainen kerääkin talteen kesän ja syksyn herkkuja – metsissä sekä soilla kasvavia marjoja, kankailla pintaan puskevia sieniä sekä enenevissä määrin myös villiyrttejä. Niiden voimalla jaksetaan talven yli ja osasta nautitaan maailmallakin.

Rokuan ainutlaatuinen Geopark

Hiekkarantojen, maailman puhtaimman pohjaveden ja kirkkaiden kalavesien lisäksi jääkausi jätti itsestään merkiksi myös kansainvälistä kiinnostusta nauttivan Rokuan alueen, jossa tuon jylhän aikakauden jäljet ja vaiheet ovat erinomaisesti nähtävissä.

Kyseessä on Unescon Geopark-tunnuksen saanut alue, joka koostuu harju- ja dyynialueesta, Oulujokilaaksosta sekä Oulujärvestä. Ainutlaatuisena Geopark-alueena Rokua vetää puoleensa matkailijoita ympäri maailmaa ja ympäri vuoden.

Kesällä helppokulkuiset kangasmaastot sopivat monipuoliseen retkeilyyn ja pyöräilyyn, syksyllä keräilijä löytää metsästä antimet ja talven lumivarmat päivät tarjoavat mahdollisuuksia paitsi hiihtämiseen myös moottorikelkkailuun sekä fatbike-seikkailuille. Aasialaiselle vieraalle saunanjälkeinen lumienkelin tekeminen voi jäädä ikimuistoisimmaksi asiaksi vierailusta talviselle Rokualle.

Lue lisää Rokua Geoparkista Rokua Geoparkin sivulta!

Vapaa-ajan asumista ja lomailua

Kesällä vapaa-ajan asujat miehittävät mökit rannoilla ja metsissä ja jopa kolminkertaistavat Vaalan väkiluvun. Matkailijat ja mökkiläiset tuovat mukanaan vilinän! He ovat aktiivisia tapahtumiin osallistujia ja tärkeä palveluverkostoa ylläpitävä voima.

Alueen monet leirintäalueet ja majoituspaikat tarjoavat matkailijoille ainutlaatuiset mahdollisuudet rentoutumiseen ja lomai­luun luonnon ääressä. Useat karavaaraneista ovatkin löytäneet vakituisen kesäpaikkansa Vaalasta ja palaavat samoille paikoille vuosi vuoden jälkeen.

Osa mökkiläisistä myös rakastuu Vaalaan niin palavasti, että siirtää kirjansa kuntaan pysyvästi ja muuttuu ympärivuotisiksi asukkaiksi.

Oulujärvi – meidän meremme

Oulujärvi on suuri aava, jota saaret ja niemet vain ajoittain jakavat. Sen rannoilla ja selillä on merellistä tunnelmaa lokkeineen ja navakoiksi yltyvine tuulineen – joku väittää jopa haistavansa tuulessa meren tyrskyt. Oulujärven 667 saaresta yksi upeimmista on Manamansalo. Se on samalla yksi valtakunnan järvien suurimmista saarista, jonne varsinkin kesäisin matkataan autotkin kantavalla lossilla viettämään rantapäivää tai vaikka koko kesää!

Järvi aloittaa lopulta Vaalassa laskunsa joeksi, jolla ovat virranneet tuhannet tarinat kivikaudelta tervaveneiden aikaan ja koskien valjastamiseen saakka. Joki on ollut tärkeä kulkuyhteys, joka on tuonut myös vaurautta eri muodoissa. Oulujokea ylös-alas ovat matkaa taittaneet myös niin brittiläiset lohilordit kuin keskieurooppalaiset hienostorouvatkin, ja joki on siten tuonut oman kansainvälisen mausteensa elämään jo 1800-luvulla.

Suomen suurin luomupitäjä

Osa luonnollisuutta on laajamittainen ja monipuolinen alkutuotanto, jossa ollaan laadukkaan ruoan alkulähteillä. Yksi Vaalan parhaiten vaalittuja salaisuuksia on luomutuotanto: kyseessä nimittäin on Manner-Suomen suurin luomutuottajapitäjä, kun verrataan luomupeltojen suhteellista pinta-alaa!

Kunnassa lähiruoan suosiminen on arvovalinta, jonka tuloksena on vain voittajia: laadukasta ja puhdasta ruokaa pöytiin sekä elinvoimaista jatkuvaa ruoan tuotantoa.

Hiilineutraalia elämää

Vaalan kunta on sitoutunut tavoittelemaan yhä pienempää hiilijalanjälkeä – pyrkimyksenään päästä hiilineutraalisuuteen. Tämä pitää sisällään paitsi selvitystyötä myös konkreettisia toimenpiteitä, joilla on jo saavutettu hyviä tuloksia.

Vesivoimalla on alueella pitkä historia aina viljaa jauhaneista myllyistä moderniin sähköntuotantoon, mutta myös kestävän tuulivoiman rakentamiseen suhtaudutaan positiivisesti.

Vaala, pieni suuri kunta – sopivan kaukana kaikesta.