Hae
Slide

Hankkeet

Vaalan kunta on aktiivisesti mukana hanketoiminnassa. Tälle sivulle on listattu Vaalan kunnan toteuttamia hankkeita.

 

Käynnissä olevia kunnan toteuttamia hankkeita

Vaala–Rokua -patikointi- ja maastopyöräreitti

Vaala–Rokua -patikointi- ja maastopyöräreitti.

Vaala–Rokua -patikointi- ja maastopyöräreitti -hankkeen tarkoituksena on, että kunnostuksen jälkeen reitillä on mahdollista myös maastopyöräillä. Reitille tehdään lisäksi opasteet. Tällöin luontoa säästyy turhalta kulumiselta, ja liikkujat voivat kulkea reitillä harhailematta ja luottavaisin mielin.

Vaala–Rokua -patikointireitti on rakennettu 20 vuotta sitten yhdessä Kainuun ympäristökeskuksen kanssa. Reitti on 20,5 km pitkä ja hyvin suosittu: se kulkee Rokuan harjumuodostelman vaihtelevissa ja ainutlaatuisissa maastoissa, ja sen varrella on useita näyttäviä maisemakohteita. Reittilinjauksia Vaalan ja Rokuan välillä on suunniteltu yhdessä pyöräilyharrastajien kanssa.

Hankkeen toteutus

Hankkeen aikana uusitaan Vaala–Rokua -reitin pitkospuut. Uudet pitkospuut rakennetaan kolmella pitkoksella, joka mahdollistaa pyöräilyn. Puusto poistetaan noin kahden metrin leveydeltä. Rinteissä oleviin ”kivituhkarappusiin” lisätään kivituhkaa siten, että portaissa olevasta puusta jää näkyviin vain selkämys. Pehmeisiin ja kulumisalttiisiin paikkoihin tehdään kestävöinti kivimurskeella. Ojien ylityksiin tehdään puurakenteiset sillat. Kunnostuksen etenemisestä tiedotetaan vaiheittain.

Hankkeen tavoitteet

Vaala–Rokua -patikointi- ja maastopyöräreitti -hankkeen tavoitteena on saada turvallinen ja elämyksiä tuottava yhteys Vaalan ja Rokuan kansallispuistossa jo olemassa olevien ulkoilureittien välille. Rokuan alueella oli vuonna 2020 yli 60 000 kävijää, ja näistä 22 300 oli kansallispuiston alueella. Tarkoitus on, että osa kansallispuiston kävijöistä voisi jatkossa poiketa myös Vaalaan joko patikoiden tai pyöräillen.

Ennusteiden mukaan Vaala–Rokua -patikointi- ja maastopyöräreitin käyttö tulee olemaan vilkasta, sillä kysyntää reitin kunnostukselle on ollut jo pidemmän aikaa. Erityisesti maastopyöräilijät ovat toivoneet reitin parantamista myös heidän käyttöönsä. Reitin kunnostaminen hyödyttää Vaalan kauppaliikkeitä, ruokapaikkoja ja muita palveluyrityksiä sekä vaalalaisia matkailuyrityksiä.

Hankkeen hallinto ja rahoitus

Vaalan kunta toteuttaa hankkeen osittain omana työnään ja osittain ostopalveluna 1.5.2022 – 31.12.2023 välisenä aikana. Kunta hyödyntää hankkeen toteuttamisessa mahdollisuuksien mukaan myös paikallisia yrittäjiä. Hankkeen hyväksytty kokonaiskustannusarvio on 91 193,10 euroa. Tästä 80 % eli 63 835,17 euroa on EU:n ja valtion tukea. Rahoitus on myönnetty Oulujärvi Leader ry:stä. Vaalan kunnan osuus on 20 % kokonaiskuluista.

Lisätietoja:

Jaakko Kvist

Ympäristötyönjohtaja

Tekninen osasto

Toimipiste: Kunnantalo

Vihreää virtaa Vaalasta

Vaalassa on tuotettu jo vuosikymmeniä vesivoimaa, joka on uusiutuva energialähde. Tuulivoimatuotannon edistäminen on jatkanut samaa uusiutuvan energiatuotannon kehitystä. Vaalaan on suunniteltu myös biokaasun valmistusta ja jalostusta. Viime vuonna kunnassa tehtiin biokaasuselvitys.

Seuraavaksi selvitetään vihreän vedyn käyttömahdollisuuksia ja aurinkoenergian tuotantomahdollisuuksia Vaalassa sekä niiden aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Selvitykset toteutetaan siten, että niitä voidaan hyödyntää kaavoitukseen ja energiantuotannon rakentamiseen liittyvässä YVA-menettelyssä.

Selvityksistä saadun tiedon avulla edetään kohti energiayleiskaavaa, jossa esitetään energiantuotantolaitosten sijoittuminen ja potentiaali kunnan alueella. Kaavaan on tavoitteena varata alue suurenkin luokan energiantuotanto- tai jatkojalostuslaitokselle, jonka tuotanto ohjataan valtakunnanverkkoon ja vientiin.

Vaalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Esa Karjalainen kertoo, että Vaalassa on vahva tahtotila uusiutuvan energiantuotannon kaavoittamiseen ja mahdollistamiseen. ”Tämä on kirjattu myös kuntastrategiaan, ja on yksi valtuustokauden kärkihankkeista. Yksi kuntastrategian neljästä arvosta on vastuullisuus, johon kuuluu kunnan kehittäminen kestävästi ja hiilineutraalisti.”

Vihreän vedyn avulla energiaa voidaan varastoida kemiallisiin yhdisteisiin, ja käyttää edelleen monipuolisesti energian tuotantoon, siirtoon ja varastointiin. Vihreän vedyn tuotantoon tarvitaan laitoksen lisäksi vettä ja paljon uusiutuvaa energiaa. Sijainti vesistön ääressä, hyvien tie- ja ratayhteyksien varrella sekä valtakunnan sähköverkkojen risteämäkohdassa puoltaa vetytuotannon mahdollisuuksia Vaalassa.

Vaalan kunnan kaavoittaja Marianne Ojala toteaa: ”Vaalassa on optimaaliset olosuhteet monenlaisten energiantuotantoon liittyvien hankkeiden kehittämiseen: yhteydet ovat hyvät sekä väyliin että sähköverkkoon. Harvaan asutusta kunnasta löytyy hyviä sijoittumispaikkoja yhteyksien varrelta. Yhteistyökumppaneiden yhteydenottoja toivotaan jo tässä vaiheessa, kun kaavaa suunnitellaan. Näin toimijoilla olisi hyvä mahdollisuus osallistua hankkeen etenemiseen alusta saakka.”

Toimenpiteet tehdään Vihreää virtaa Vaalasta -selvityshankkeessa, joka hyväksyttiin Vaalan kunnanvaltuuston kokouksessa 26.1.2023. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 129 000 euroa, josta 70 % on ympäristöministeriön rahoittama osuus. Kunnan omarahoitusosuus on 30 %, ja se toteutetaan pääosin omana työnä.

Ympäristöministeriö myönsi syksyllä 2022 erityisavustusta vihreän siirtymän investointihankkeiden kaavoitukseen, lupamenettelyyn ja niihin liittyviin selvityksiin erillisen hakumenettelyn avulla. Ministeriön myöntämistä rahoituksista Vaalan saama avustus on yksi suurimmista. Vihreän siirtymän avulla pyritään valtakunnallisesti pois fossiilisen energian käytöstä luomalla uusiutuvan energian teknologiaa, tavoitteena hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä.

Yhteystiedot:

Marianne Ojala

Kaavoittaja

Tekninen osasto

Matti Kaikkonen

Tekninen johtaja

Tekninen osasto

Toimipiste: Kunnantalo

Minna Kärkkäinen

Kunnanjohtaja

Hallinto-osasto

Toimipiste: Kunnantalo


HOP - hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä

 

HOP – Hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä

Hankkeen toteutus

HOP-hanke tarjoaa tukea ja neuvoa sekä antaa eväitä parempaan taloudelliseen hyvinvointiin, pärjäämiseen sekä osallisuuteen. Hankkeen kohderyhmänä ovat vaalalaiset työikäiset, erityisesti nuoret aikuiset, yhden vanhemman perheet sekä näiden kohderyhmien läheiset.

Hankkeessa työskentelee hanketyöntekijä, joka toimii asiakkaiden yksilöllisenä tukena ja ohjaajana sekä saattaa asiakkaat tarvittaessa palveluverkoston piiriin. Hankkeen tarkoituksena on auttaa niitä henkilöitä, jotka kokevat, että tarvitsevat tukea, ohjausta ja kannustusta asioissa, mitkä lisäävät taloudellista hyvinvointia ja pärjäämistä.

Hankkeen avulla tuetaan henkilöitä, joiden työelämään tai koulutukseen siirtyminen on syystä tai toisesta vaikeutunut tai osoittautunut henkilölle haasteelliseksi tai kuormittavaksi hänen elämäntilanteessaan. HOP-hankkeen aikana jatketaan VERTY- hankkeen aloittamaa kehittäjäasiakastoimintaa ja HOP-hankkeen asiakkaiden on myös mahdollista kouluttautua kehittäjäasiakkaiksi hankkeen aikana.

Hankkeen tavoitteet

HOP-hankkeen tavoitteena on edistää perheiden, nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä taloudellista hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä. Hanke ehkäisee eriarvoistumista, osattomuuden tunnetta ja syrjäytymistä. Vaalan kunnan tavoitteena on saada nuorten aikuisten voimavarojen ja tulevaisuuden toiveikkuuden herättäminen teoiksi esimerkiksi hakeutumalla koulutukseen tai aloittamalla työn hakeminen.

Hankkeen hallinto ja rahoitus

HOP-hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja toteutetaan Vaalassa osahankkeena Oulun ammattikorkeakoulun/Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus (Poske) ja Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kanssa. Hankkeen rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Vaalan kunta on mukana rahoittamassa omaa osuuttaan. Hanke toimii 01.05.2023-31.10.2025 välisenä aikana.

Jaana Paloviita

Hankekoordinaattori

Hyvinvointiosasto

HOP-hanke
Vaalan kunta
Teollisuustie 2, 91700 Vaala

Ritva Sauvola

Hankekehittäjä

Hyvinvointiosasto

Toimipiste: Apaja, Teollisuustie 2

Työpaikkoja yhteistyöllä Vaalassa

Työpaikkoja yhteistyöllä

 

Hankkeen toteutus

Hanke käynnistää aktiivisia työllisyystoimia, joilla yhdistetään työnhakijoiden ja työnantajien tarpeita ja luodaan uusia työllistymismahdollisuuksia. Kaikki mahdolliset olemassa olevat mahdollisuudet tukea työllistymistä hyödynnetään ja otetaan käyttöön. Uusia toimia kokeillaan, kuten anonyymia rekrytointia ja yhdistystoimijoita aktivoidaan työnantajina antamalla heille vahvaa tukea hankkeen ajan. Kaikkien osapuolten osaamista vahvistetaan mm. rekrytoinnissa, työpaikoilla työssä ohjaamisessa. Samalla valmistaudutaan tulevaan TE-palvelujen uudistukseen, missä kunnilla on vastuu palvelujen tuottamisessa yhdessä perustettavan työllisyysalueen toimijoiden kanssa.

Hankkeen aikana rakennetaan verkostoja oppilaitoksiin, yrityksiin ja yhdistyksiin Vaalassa. Hankkeen toiminnasta on hyötyä työttömille, työttömyysuhanalaisille ja uusia työmahdollisuuksia etsiville sekä yrityksille, yhdistyksille ja seuroille, joilla on tekemätöntä työtä.

Hankkeen tavoitteet

Olemassa oleviin työpaikkoihin etsitään sopivia tekijöitä Vaalasta. Työtehtäviä räätälöidään yhdessä työntekijöiden ja työnantajien tarpeiden mukaisesti.

Työnhakijoille etsitään sopivia tapoja lisätä osaamista ja löytää pysyviä ratkaisuja työelämässä huomioiden olemassa oleva työ- ja toimintakyky.

Työnantajana toimimisen taidot vahvistuvat ja vuorovaikutus työntekijöiden kanssa on aktiivisempaa. Täsmätyökykyisten työmahdollisuudet lisääntyvät ja työnantajien mielikuvat muuttuvat positiivisemmiksi tuettua työllistämistä kohtaan.

Osaamisen lisääminen työpaikoilla opinnollistamisen ja oppisopimusten kautta on aktiivisempaa ja koulutukseen siirrytään aktiivisesti hankkeen aikana. Koulutusmahdollisuudet paikkakunnalla lisääntyvät.

Hankkeen hallinto ja rahoitus

Hankkeessa työskentelevät koordinaattori ja ohjaaja sekä hankevastaavana toimii kunnan hankekehittäjä. He toimivat työpareina yhdessä kunnan työllisyyskoordinaattorin ja elinkeinopäällikön kanssa.

Hanke on EU:n osarahoittama. Hanke toteutetaan ajalla 1.9.2023 – 31.8.2025. Budjetti toiminnalle on 284 165 € ja siihen on saatu 80 % tukea.

Tanja Karppinen

Ohjaaja

Hallinto-osasto

Työpaikkoja yhteistyöllä Vaalassa -hanke

Hanna Ranta-Hirvonen

Koordinaattori

Hallinto-osasto

Työpaikkoja yhteistyöllä Vaalassa -hanke

Ritva Sauvola

Hankekehittäjä

Hyvinvointiosasto

Toimipiste: Apaja, Teollisuustie 2

 

Yhteishankkeet muiden toimijoiden kanssa

Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihanke

Vaalan kunta on mukana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuodessa! Oulu on yhdessä 32 pohjoisen kunnan kanssa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki teemalla kulttuuri-ilmastomuutos. Myös Vaalan kunta on mukana kulttuuri-ilmastonmuutoksessa!

Kulttuuri-ilmastonmuutos yhdistää kulttuuria, taidetta ja teknologiaa yllättävälläkin tavalla, luo kohtaamisia, uusia yhteyksiä ja synnyttää vuorovaikutusta. Pohjoinen Suomi on eurooppalaisen kulttuurin näyttämö vuonna 2026 ja nyt on aika nostaa kulttuuri, kulttuurin tekijät ja taiteilijat arvoiseensa asemaan ja tunnistaa kulttuurin merkitys alueiden elinvoimalle.

Euroopan kulttuuripääkaupungin asema on merkittävä koko Suomelle ja suomalaiselle kulttuurille. Kulttuuripääkaupunkivuosi on täynnä kulttuurin juhlaa ja erityisesti pohjoisen Suomen kulttuuri näkyy laajasti Eurooppaan. Kulttuuripääkaupungin vaikutus yltää 32 kumppanikuntaan.

Lue lisää Euroopan kulttuurikaupunkivuodesta 2026 -hankkeen sivuilta tästä ja kulttuuriohjelmasta tästä!

Poloku - perusnuorisotyön kehittämishanke

Perusnuorisotyön kehittämishankkeessa kehitetään uusi alueellinen perusnuorisotyön toimintamalli Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueelle yhteistyössä kuntien, seurakuntien ja järjestöjen kanssa.

Hankkeen toteutus

Kevään 2023 aikana kartoitetaan jo olemassa olevat nuorisotyön ja nuorisotoiminnan työmuodot ja toiminnot mukana olevien kuntien alueella ja selvitetään kunkin kunnan alueen nuorisotyön nykyiset vahvuudet ja kehittämiskohteet kunnallisen nuorisotyön, seurakuntien nuorisotyön ja järjestöyhteistyön avulla.

Hankkeen tavoitteet

Laaditaan alueen nuorisotyön arvoja, työmuotoja, toimintoja ja tavoitteita kuvaava ja ohjaava asiakirja, Nuorisotyön perussuunnitelma eli NUPS. Luodaan nuorille myönteisiä tulevaisuuden näkymiä ja mahdollistetaan onnistumisen kokemuksia sekä tuetaan nuoren osallisuutta, harrastusmahdollisuuksia, sosiaalisia suhteita ja kokonaisvaltaista hyvinvointia kunnan, kaveripiirin ja perheen sisällä.

Hankkeen hallinto ja rahoitus

Hanketta rahoittavat Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle (AVI) sekä mukana olevat kunnat. Keväällä 2023 haetaan jatkorahoitusta vuosille 2024-2025.

Lisätietoa antavat

Antti Oksanen

Projektikoordinaattori

044 901 9371
antti.oksanen@nuortenystavat.fi

https://nuortenystavat.fi/poloku/

ja

Hanna Tuhkanen

Nuoriso-ohjaaja

Hyvinvointiosasto

Toimipiste: Apaja, Teollisuustie 2

 

Rahoituspäätöstä odottavat tai valmistelussa olevat hankkeet

Kysy lisää:

Ritva Sauvola

Hankekehittäjä

Hyvinvointiosasto

Toimipiste: Apaja, Teollisuustie 2

 

Päättyneitä hankkeita

#munkirjasto - Lasten ja nuorten lukutaidon kehittäminen

 

 

 

 

 

Hankkeen toteutus

#munkirjasto-hanke kehittää Vaalan kunnan kirjastopalveluiden saavutettavuutta sekä edistää innovatiivisin menetelmin lasten ja nuorten lukutaitoa ja lukemista. Hanke on suunnattu pääasiassa lapsille ja nuorille. Hankkeessa toteutetaan paljon myös huoltajille, vanhemmille ja kaikille kunnan asukkaille hyvinvointia tuottavaa toimintaa, kuten esimerkiksi kirjavinkkauksia ja lukupiiri. Pian käyttöön otetaan myös iltasatupassi alle kouluikäisten ja 1. – 2.-luokkalaisten perheille.

Hankkeen kumppaneita kirjastolla ovat Vaalan varhaiskasvatus, yhtenäiskoulu, nuorisotyö ja monet muut.

Seuraa aktiivista viestintäämme kunnan nettisivuilla sekä kunnan ja kirjaston omilla kanavilla sosiaalisessa mediassa:

Hankkeen tavoite

Hanke vahvistaa huoltajien sekä vanhempien lasten ja nuorten roolia lukemisen edistämisessä sekä kirjastopalveluiden roolia kuntalaisten hyvinvoinnin kehittämisessä. Hankkeesta hyötyvät Vaalan kunnan hyvinvointiosaston ja sivistysosaston työntekijät, jotka oppivat ja ottavat käyttöön kirjaston kehittämiä ja arvioimia menetelmiä lapsi- ja nuorisotyössä sekä opetuksessa.

Hankkeen hallinto ja rahoitus

Hanke toteutetaan Vaalan kirjastossa ajalla 1.9.2022 – 31.12.2023. Hankkeen kokonaiskustannusarvio sen toteutusaikana on 48 950 euroa. Hanketta rahoittaa  Pohjois-Pohjanmaan AVI 35 000 eurolla. Hankkeessa on kunnan omarahoitusta 13 950 euroa (12 kk). Lisäksi kunta vastaa neljän kuukauden hankekuluista 11 250 eurolla vuoden 2023 aikana.

Kysy toiminnasta ja tule mukaan!

Lisätietoja

Mirva Nissi

Kirjastovirkailija

Hyvinvointiosasto

Toimipiste: kirjasto

 

 

VERTY

Vaalan kunnan VERTY-toiminnalla pyritään löytämään työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, saamaan heidät erilaisten palveluiden piiriin sekä kokoamaan heille tarkoitetut palvelut yhteen paikkaan ja helposti löydettäviksi. Tarkoitus on, että palvelut olisivat paitsi asiakkaiden, myös heidän kanssaan työskentelevien saatavilla.

Hankkeen toteutus

Toiminnassa mukana olevista työttömistä koulutetaan lisäksi kehittäjäasiakkaita, jotka madaltavat muiden työttömien kynnystä osallistua VERTY-toimintaan ja olla kotikäynneillä esimerkkeinä, rohkaisijoina ja vertaistukena. Kehittäjäasiakasmalli tarjoaa kehittäjäasiakkaille itselleen matalan kynnyksen mahdollisuuden osallistua kehittämiseen. Kehittäjäasiakkaat saavat todistuksen koulutukseen osallistumisesta ja kehittäjäasiakkaina toimimisesta.

Myös yhdistykset otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun. Yhdistysten kanssa rakennetaan matalan kynnyksen toimintokokonaisuuksia, joissa työttömiä voidaan ”löytää”. Yhdistysten kanssa kehitetään myös viestintävälineitä. Tässä hyödynnetään sähköisiä sosiaalisen median kanavia ja muita viestintäkanavia. Yhdistysten avulla toimintaa saadaan jalkautettua sivukylille ja työttömiä voidaan työllistää palkkatuella kylätyöntekijöiksi.

Osa toiminnasta toteutetaan luonnossa. Asiakkaista kootaan ryhmiä heidän kiinnostuksensa mukaan. Ryhmissä tehdään esimerkiksi retkiä, kalastusta sekä eläinavusteista toimintaa. Lisäksi järjestetään matalan kynnyksen retkiä, joille kaikki asiakkaat ovat tervetulleita. Myös asiakkaiden perheet ja läheiset otetaan huomioon luontotoiminnan suunnittelussa.

Hankkeen tavoitteet

Toiminnan päätavoitteena on työttömien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen ja työelämävalmiuksien paraneminen. Kullekin asiakkaalle tarjotaan sopivaa ja henkilökohtaisesti kiinnostavaa tekemistä, jolla pyritään parantamaan asiakkaan itsetuntoa, osallisuutta, hyvinvointia ja heidän perheidensä hyvinvointia ja tätä kautta asiakkaiden työ- ja toimintakykyä. Pitkällä tähtäimellä toiminnan tarkoituksena on työelämän ulkopuolella olevien työllistyminen.

Hankkeen hallinto ja rahoitus

Toiminta toteutetaan VERTY – Vertaistukea, työllisyyden ja hyvinvoinnin edistämistä –yhdessä! –hankkeessa. Hankkeen kohderyhmänä ovat työttömät ja työttömyysuhan alla olevat vaalalaiset. VERTY-hanke on rahoitettu Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta osittain Euroopan sosiaalirahaston tuella. Hankkeen rahoitukseen on osallistunut myös Vaalan kunta. Hanke toimii ajalla 1.5.2020 – 30.6.2023.

Lisätietoja:

Ari Niskanen

Hallintojohtaja

Hallinto-osasto

Toimipiste: Kunnantalo

Kunta olemme me

Kunta olemme me -hankkeessa tammikuuhun 2022 mennessä tehtyä. Kuva: Kunta olemme me -hanke

 

Vaalan kunta on mukana Maaseudun sivistysliiton Kunta olemme me –hankkeessa. Hankkeessa on kaksi päätavoitetta: tarjota täydennyskoulusta ja työelämäkokemusta alue- ja yhteisökehittämisen sekä luovien alojen koulutuksen saaneille nuorille sekä kehittää Vaalan ja Hailuodon kuntien palveluita kuntalaisia osallistavin menetelmin. Hankkeeseen osallistuvat nuoret ovat mukana kehittämässä kunnan palveluja.

Hankkeen toteutus

Hanketta toteutetaan kolmen kuukauden mittaisissa Luovakunta-osaamispajoissa. Jokaisessa pajassa tehdään alusta loppuun saakka yksi kehittämiskohde, jonka sisältöön osaamispajan nuoret voivat vaikuttaa. Ajatuksia kehittämiskohteista on kerätty kuntalaisilta. Toteutettavat kohteet on sovittu yhdessä kunnan edustajan kanssa kuntalaisilta saatujen ideoiden pohjalta. Kehittämistyön keskiössä on kuntalaisten kuuleminen ja osallisuuden lisääminen.

Ensimmäiseksi kehittämiskohteeksi Vaalassa valittiin kuntakeskuksen ja etenkin torin ilmeen ja viihtyisyyden kohentaminen. Luovakunta-työryhmä ehdotti, että tori muunnetaan oleskelupuistoksi. Ideaa on testattiin keväällä 2022 torille toteutettavan lumiveistospuiston avulla.

Syksyllä 2021 aloitettiin myös uusien nuorisotilojen kehittämistyö. Tammikuun puolivälissä 2022 tiloja suunniteltiin yhdessä nuorisotilojen työntekijöiden kanssa. Nuoria kuullaan myös mm. koulun kautta välitetyn kyselyn ja SIMS-pelillä toteutettavan ”Unelmieni nuorisotila” –sisustushaasteen avulla. Keväällä 2022 järjestettiin nuorisotilan kunnostustalkoot, johon kutsuttiin mukaan vaalalaisia nuoria ja kunnan poliittisia päättäjiä.

Lue lisää Maaseudun sivistysliiton sivuilta:

Lisätietoja:

Ritva Karhula

Hyvinvointisuunnittelija

Hyvinvointiosasto

Toimipiste: Apaja, Teollisuustie 2

Vetoa ja pitoa kuntatyöhön

Vaalan kunnassa panostetaan työhyvinvoinnin parantamiseen aivan uudella tavalla. Kunnan tavoitteena on lisätä esimiesten ja työntekijöiden työssä jaksamista ja työhyvinvointia sekä pidentää työuria. Ajatuksena on, että kun henkilökunta kokee työnsä merkitykselliseksi ja tuntee, että voi vaikuttaa työhönsä ja osallistua sen kehittämiseen, myös henkilökunnan työmotivaatio paranee.

Hankkeen toteutus

Vaalan kunnan työntekijät voivat valita ja tilata itselleen erilaisia työhyvinvointia ja osaamista kehittäviä palveluja sähköiseltä Jaksuri-työhyvinvointitarjottimelta. Sen tavoitteena on ohjata työntekijöitä osallistavaan ja aiempaa enemmän vaikutusmahdollisuuksia tarjoavaan toimintakulttuuriin sekä itseohjautuvuuteen.

Henkilöstölle on tehty tarvekartoituksia, joiden avulla on haluttu kerätä tietoa henkilöstön työhyvinvoinnista ja sen eri osa-alueiden vahvistamiseksi tarvittavista palveluista. Työhyvinvointitarjottimen palveluja ja muita työhyvinvointia tukevia toimenpiteitä on ideoitu ja kehitetty henkilökuntalähtöisesti tätä varten perustetuissa kehittäjäryhmissä.

Hankkeen tavoitteet

Työhyvinvoinnin parantamisella on tarkoitus kohentaa samalla Vaalan kunnan työantajamielikuvaa ja tätä kautta osaavan työvoiman saatavuutta. Suositteluviestinnän on huomattu olevan nykyään jopa perinteistä mainontaa tehokkaampaa. Lisäksi jokainen työntekijä on oman työpaikkansa maineen lähettiläs. Nykyisten työntekijöiden hyvinvoinnilla on siten merkittävä vaikutus myös uusien työntekijöiden rekrytointeihin.

Hankkeen hallinto ja rahoitus

Toimenpiteet toteutettiin osana Vetoa ja pitoa kuntatyöhön –hanketta, jossa olivat mukana Vaalan kunnan lisäksi Utajärven ja Iin kunnat, Pudasjärven kaupunki sekä Oulunkaaren kuntayhtymä. Iin kunta oli hankkeen päätoteuttaja. Hanketta rahoittivat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja valtio sekä edellä mainitut organisaatiot. Hanke toteutettin 1.6.2020 – 31.12.2022 välisenä aikana.

Lue Vetoa ja pitoa kuntatyöhön -hankkeen loppuraporttia (PDF) tästä!

Lisätietoja

Ari Niskanen

Hallintojohtaja

Hallinto-osasto

Toimipiste: Kunnantalo

 

Työkykyä ja hyvinvointia luonnosta

Hankkeen tavoitteena oli luoda paikkakunnalle uudenlainen työllisyydenhoidon toimintatapa. Uuden toiminnan avulla oli tarkoitus saada pitkäaikaistyöttömät ja syrjäytymisuhan alla olevat henkilöt mukaan toimintaan ja löytää heille yksilölliset jatkopolut ottaen huomioon asiakkaan fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset ja toiminnalliset ominaisuudet. Tarkoituksena oli parantaa osallistujien toiminta- ja työkykyä niin, että heillä olisi mahdollista työllistyä esim. palkkatuella, jota on varattu hankkeen asiakkaiden palkkaamiseen.

Toiminnassa hyödynnettiin Vaalan paikallisia vahvuuksia: luontoa, lähipalveluja, yrityksiä ja kulttuuriympäristöä. Menetelminä käytettiin työvalmennusta, ryhmävalmennusta sekä koulutusta ja viriketoimintaa. Hanke on päättynyt 30.4.2020.

Hankkeen kohderyhmiä olivat:

  • pitkäaikaistyöttömät
  • työttömyysuhan alla olevat
  • kuntouttavassa toiminnassa olevat henkilöt

Käy katsomassa tunnelmia hankkeen toiminnasta hankkeen Facebook-sivuilta!

 

DIGIVERTY

DIGIVERTYn tavoitteena oli koota työttömien ja työelämän ulkopuolella olevien digitaaliset toiminnot ja palvelut sekä parantaa sitä kautta palveluiden saavutettavuutta. Lisäksi toiminnalla pyrittiin lisäämään asiakkaiden ja heidän kanssaan toimivan henkilöstön taitoja käyttää digitaalisia toimintoja ja palveluja. Koulutukset ja valmennukset sekä varsinkin digiosaamisen kehittäminen hyödyttävät asiakkaita myös koronaepidemian jälkeen.

DIGIVERTY-toimintaan osallistuvien asiakkaiden käyttöön hankittiin kannettavia tietokoneita sekä niihin liittyvät ohjelmistot ja sovellukset. Asiakkaille järjestettiin myös etäkoulutuksia ja lähivalmennuksia heidän hyvinvointiaan, arkeaan ja digiosaamistaan tukevissa asioissa. Samalla koulutettiin asiakkaiden kanssa työskentelevää Vaalan kunnan henkilöstöä.

Hankkeen kohderyhmät olivat:

  • Vaalan kunnan kaikki työttömät (erityisesti nuoret alle 29-vuotiaat sekä yli 54-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät sekä heidän läheisensä/perheensä)
  • Työelämän ulkopuolella olevat
  • Asiakkaiden kanssa toimiva henkilöstö

Toiminta toteutettiin DIGIVERTY –digiosallisuutta Vaalassa! –hankkeen toimesta. DIGIVERTY-hanke rahoitettiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta osittain Euroopan sosiaalirahaston tuella. Hankkeen rahoitukseen osallistui myös Vaalan kunta.

DIGIVERTY kuului TE-toimiston työllistymistä edistävien palveluiden hankejoukkoon. Hanke toimi ajalla 1.5.2020 – 31.12.2020. Hanke toimi tiiviissä yhteistyössä VERTY – Vertaistukea, työllisyyden ja hyvinvoinnin edistämistä -yhdessä! –hankkeen kanssa.

Sitra Lab

Vaalan kunta on mukana Sitra Labissa eli Sitran omassa tulevaisuuslaboratoriossa. Sitra Lab oli osallistujilleen puolen vuoden mittainen käytännönläheinen koulutusohjelma. Kokeilevan luonteen ja käytännönläheisyyden vuoksi koulutusohjelmassa keskityttiin yhteen aiheeseen kerrallaan.

Ensimmäisen Labin aiheena on ollut lasten ja nuorten eriarvoistuminen.Lue lisää Sitra Labin sivulta!

Hankkeen tavoitteet ja toteutus

Vaalan kunta paransi Sitra Labin koulutusohjelman avulla nuorten demokraattisen osallistumisen mahdollisuuksia erityisesti niillä digitaalisilla alustoilla, jotka ovat jo nuorten käytössä.

Tarkoitus oli luoda kunnalle, koululle, kunnan päättäjille ja kuntalaisille yhteinen keskusteluareena ja toimintamalli, jossa kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa. Tämä madaltaa nuorten kynnystä osallistua päätöksentekoon ja saada äänensä kuuluviin.

Jotta keskusteluareenasta ja toimintamallista tulisi aidosti nuorten tarpeita vastaava, mielenkiintoinen ja helposti käytettävä, nuoret on osallistettu kehittämistyöhön alusta saakka. Vuoropuhelussa on ollut tarkoitus hyödyntää digitaalisia keinoja, kuten esimerkiksi pienryhmäkeskusteluja, chatia, puheenvuoroja, mielipidekyselyjä, livejä ja visuaalisia keinoja. Haja-asutusalueiden nuoria halutaan saada mukaan hankkimalla kyliin digitaalisia laitteita, kuten älytauluja.

Keskusteluareenaa ja toimintamallia on kehitetty tiimissä, jossa ovat mukana Vaalan kunnan hyvinvointikoordinaattori, etsivä nuorisotyöntekijä, koulun nuorisotyöntekijä sekä lisäksi kunnanhallituksen puheenjohtaja ja Vaalan lukion opiskelijaedustaja.

Kehittämistyön aikana on koulutettu mahdollisimman laajasti kunnan johtavia viranhaltijoita ja päättäjiä sosiaalisen median alustojen ja digitaalisten kyselysovellusten käyttöön. Tavoitteena on, että jatkossa yhteistyön mallin avulla voidaan osallistaa myös muita kuntalaisia päätöksentekoon.

Vaalaisille nuorille ja luottamushenkilöille järjestettiin 20.10.2021 yhteinen demokratiapäivä. Katso yhteenveto päivän työskentelystä ja tuloksista (PDF) tästä!

Lisätietoja:

Jenna Leinonen

Hyvinvointikoordinaattori

Hyvinvointiosasto

Toimipiste: Apaja, Teollisuustie 2