Vaalan julkisessa ruokahuollossa käytetään mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa

Vaalan kunnan ruokahuollossa käytetään mahdollisimman paljon lähialueelta hankittuja raaka-aineita ja lähiruokaa. Myös luomuruuan osuutta kasvatetaan koko ajan.

Ruokahuollossa ei myöskään käytetä tietoisesti geenimuuntelun avulla tuotettuja elintarvikkeita.

Ajatus lähiruuan käytöstä on kirjattu Vaalan kunnan strategiaan ja se näkyy myös käytännössä.

Ruokalistan suunnittelulla on ensiarvoinen merkitys lähiruuan näkökulmasta. Ruokalista on kuuden viikon kiertävä lista, jota päivitetään tarvittaessa. Sydänmerkkiateriat ovat käytössä. Päivittäisen ruokalistan voi halutessaan lukea kunnan kotisivuilta. Sieltä löytyvät tiedot myös ravintosisällöistä.

Puurot ovat suosittuja kaiken ikäisten ruokailijoiden keskuudessa ja koulu- ja päiväkotiruokailussakin puuro on tarjolla joka toinen viikko. Puuron raaka-aineena käytetään mm. rikottuja luomuohrasuurimoita ja luomuohramannaa. Tyngän mylly Kalajoelta toimittaa luomuviljan.

Perunaa on tarjolla eri muodoissaan lähes joka päivä eri lisäkkeiden kera. Perunan ja juurekset toimittaa Kasvishovi, joka hankkii toimittamansa raaka-aineet lähialueelta.

Kalaruokien raaka-aineen pyytävät paikalliset kalastajat Oulujärvestä. Hauki tulee keittiöille jauhettuna ja muikku perattuna. Särkeä ja muikkua jalostetaan säilykkeeksi Säräisniemen kalatehtaalla. Tomaattisärkisäilyke onkin suosittu kaiken ikäisten keskuudessa.

Marjat poimitaan syksyllä lähimetsistä ja puutarhoista. Sienestä Oy pakastaa marjat ja toimittaa ne keittiöille tarvittaessa talven aikana.

Tuore leipä tulee Kellolammen ja Ruununhelmen leipomoista, jotka leipovat leivän pääosin Kinnusen myllyn jauhoista.

Vaalan ruokahuollossa käytetään ruokajuomana lähimaitoa, sillä maito tuotetaan lähialueella ja se pakataan Valion Maikkulan meijerissä Oulussa. Oppilasravintola Sapuskassa tarjotaan keskiviikkoisin luomumaitoa ja päiväkodilla luomumaito on tarjolla joka päivä.

Vaalan juustolan juustoleipä on tarjolla kunnan kahvituksissa. Juustoleipää ja muita juustolan juustoja käytetään myös muussa ruokahuollossa ja yhteistyötä kehitetään kaiken aikaa. Juustolan käyttämä maito on lähimaitoa.

Lähilihan osalta yhteistyö on käynnistetty Viskaalin teurastamon kanssa. Lihamureke valmistetaan Viskaalin jauhelihasta ja hernekeitossa lihana on Viskaalin savuliharouhe.

Vaalan päiväkoti on Portaat luomuun – ohjelmassa ja portaita noustaan ylöspäin.

Lähiruokaa käytettäessä pystytään tarvittaessa jäljittämään raaka-aineet ja kuljetuskustannukset voidaan minimoida.

Portaat luomuun-ohjelmasta löytyy lisätietoja sivustolta http://www.luomuravintola.fi/

Ruokalistat