Vaalan julkisessa ruokahuollossa käytetään mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa

Vaalan kunnan ruokahuollossa käytetään mahdollisimman paljon lähialueelta hankittuja raaka-aineita ja ruokaa. Myös luomuruuan osuutta ollaan kasvattamassa.

Ruokahuollossa ei myöskään käytetä tietoisesti geenimuuntelun avulla tuotettuja elintarvikkeita.

Ajatus lähiruuan käytöstä on kirjattu Vaalan kunnan strategiaan ja se näkyy myös käytännössä.

Ruokalistan suunnittelulla on ensiarvoinen merkitys lähiruuan näkökulmasta. Ruokalista on kuuden viikon kiertävä lista, jota päivitetään tarvittaessa.

Puurot ovat suosittuja kaiken ikäisten ruokailijoiden keskuudessa ja koulu- ja päiväkotiruokailussakin puuro on tarjolla joka toinen viikko. Puuron raaka-aineena käytetään mm. rikottuja luomuohrasuurimoita ja luomuohramannaa. Hietalahden mylly Sotkamosta toimittaa luomuviljan.

Perunaa on tarjolla eri muodoissaan lähes joka päivä eri lisäkkeiden kera. Peruna ja juurekset tulevat naapurikunnasta Utajärveltä.

Kalaruokien raaka-aineen pyytävät paikalliset kalastajat Oulujärvestä. Hauki tulee keittiöille jauhettuna ja muikku perattuna. Särki jalostetaan säilykkeeksi Säräisniemen kalatehtaalla. Tomaattisärkisäilyke onkin suosittu kaiken ikäisten keskuudessa.

Marjat poimitaan syksyllä lähimetsistä ja Sienestä Oy pakastaa ja säilöö ne ja toimittaa keittiöille talven aikana. Puutarhamarjat mm. mansikan toimittaa Kalle Vimpari Utajärveltä.

Tuore leipä tulee Kellolammen ja Ruununhelmen leipomoista, jotka leipovat leivän Kinnusen myllyn jauhoista.

Vaalan ruokahuollossa käytetään ruokajuomana lähimaitoa, sillä maito tuotetaan lähialueella ja se pakataan Valion Maikkulan meijerissä Oulussa. Oppilasravintola Sapuskassa tarjotaan keskiviikkoisin luomumaitoa

Vaalan juustolan juustoleipä on tarjolla kunnan kahvituksissa. Juustoleipää ja muita juustolan juustoja käytetään myös muussa ruokahuollossa ja yhteistyötä kehitetään kaiken aikaa. Juustolan käyttämä maito on lähimaitoa.

Lähilihan osalta yhteistyö on käynnistetty Viskaalin teurastamon kanssa ja tällä hetkellä Viskaalin lihaa on jo ruokalistalla.

Vaalan päiväkoti on Portaat luomuun – ohjelmassa ja portaita noustaan ylöspäin.

Lähiruokaa käytettäessä pystytään tarvittaessa jäljittämään raaka-aineet.

 

Portaat luomuun-ohjelmasta löytyy lisätietoja sivustolta www.portaatluomuun.fi