21.09.2018
Kuntalaistilaisuus Vaalan vastuustosalissa ke 26.9. klo 17

KOHTI MONIPUOLISEMPIA VANHUSPALVELUJA

Kuntalaistilaisuus Vaalan valtuustosalissa ke 26.9. kello 17

Kunta haluaa monipuolistaa ja kehittää vanhuspalveluja, ja harkinnassa on muun muassa ikäihmisten laitosmaisten hoivahoitopaikkojen supistaminen tai lakkauttaminen. Tehostettu asumispalvelu sopii laitoshoitoa paremmin ikäihmisille, jotka eivät tarvitse varsinaista sairaanhoitoa vaan ennemminkin hoivaa. Tehostetun asumispalvelun yksilöllisemmät ja kodikkaammat tilat tukevat ikäihmisten hyvinvointia ja aktiivisuutta paremmin kuin tällä hetkellä akuuttiosaston kanssa samoissa tiloissa toimivat hoivahoidon laitosmaiset tilat, joissa on useita ihmisiä samassa huoneessa. Muutoksen myötä terveysasemalle myös vapautuisi vastaanoton tarvitsemia tiloja.

Kunnassa ei siis suunnitella vuodeosaston akuuttihoidon lakkauttamista tai supistamista. Akuuttihoito on nimensä mukaisesti lyhytaikaiseen tarpeeseen vastaavaa sairaanhoitoa. Näitä terveyspalveluihin kuuluvia sairaanhoitopaikkoja on tällä hetkellä viisitoista, ja niiden määrä vastaa toistaiseksi Vaalan tarpeita.

Luottamuselinten punnittavana on kokonaisuus, joka sisältää eri vaihtoehtoja. Kaksitoista hoivapaikkaa joko lopetettaisiin kokonaan tai ne vähennettäisiin viiteen. Hoivahoidon työntekijäresurssi siirtyisi kotihoidon vahvistamiseen ja perustettavaan uuteen kotisairaalatoimintaan. Nykyinen kotihoidon työntekijämäärä ei ole riittävä, joten sitä jouduttaisiin lisäämään joka tapauksessa ilman mitään muutoksiakin yhdellä tai kahdella henkilöllä.

Rakennemuutoksen tavoitteena ovat entistä monipuolisemmat vanhuspalvelut, jotka vastaavat aidosti vaalalaisten tarpeisiin. Siksi kotihoidon lisäämisen ja kotisairaalatoiminnan aloittamisen lisäksi tarvitaan muitakin uudistuksia. Pelakuun asiakaspaikat ja työntekijäpanos siirrettäisiin Suopursun tiloihin, sillä Pelakuun tilat sopivat paremmin kotihoidolla tuettuun asumiseen. Nykyiset asumispalveluiden ostopalvelut (7 asiakaspaikkaa) muuttuisivat palvelusetelillä tuotetuksi, jolloin saadaan asiakkaille ja palveluiden tuottamiseen lisää vaihtoehtoja.

Vanhuspalvelujen rakenneuudistus on osa kunnan laajempaa rakennemuutosta, jonka tarpeet nousevat kunnan noin 1,5 miljoonan budjettivajeesta, jonka kattamisessa ei riitä pelkkä juustohöylääminen. Vaikuttavia ja rohkeita ratkaisuja on etsittävä kaikesta kunnan toiminnasta. Toivomme kuntalaisia laajasti kehittämistalkoisiin ja kuulemaan vaihtoehdoista, joilla on todellista vaikutusta.

Kahvitarjoilu, tervetuloa!

Lisätietoja: hallintojohtaja Ari Niskanen, ari.niskanen@vaala.fi

 

« Takaisin