31.10.2017
Vaalan yrittäjäillassa kuultiin hurjia yrittäjätarinoita ja jaettiin yrittäjäpalkinto

Vaalan koulukeskuksessa vietettiin 30.10. yrittäjien iltaa, jonka aikana kuultiin toinen toistaan hurjempia yrittäjätarinoita. Aiempien vuosien tapaan illan tunnelma oli mukava ja rento. Paikalle oli tullut yhteensä yli sata henkilöä: osallistujia oli sekä Vaalasta että naapurikunnista. Tilaisuuden avasivat Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä ja Vaalan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Suhonen. Lopuksi Vaalan Lions Club ja Vaalan yrittäjät jakoivat yrittäjäpalkinnon osto- ja myyntiliike Pänikälle ja Piirongille. Illan aikana oli mahdollisuus kierrellä eri alojen asiantuntijoiden esittelypöydillä. 

Yrittäjätarinoita kertoivat Petri Kolehmainen Pänikästä ja Piirongista, Terho Jylhälehto matkailupalveluja ja lahjatavaroita myyvästä Taikaloorasta, Ulla Anttila tapahtumia ja tilaisuuksia järjestävästä Eventoursista sekä Suomen kuuluisin K-kauppias Sampo Kaulanen K-market Jounin kaupasta Äkäslompolosta. Moni heistä kertoi vannoneensa jo nuorena, ettei ala yrittäjäksi. Tie yrittäjäksi olikin kulkenut sattumusten kautta. Vaikka yrittäminen on aika ajoin raskasta, yrittämisen positiiviset puolet vievät kuitenkin kaikkien mielestä voiton. Kommentoijien mukaan parasta yrittäjyydessä on: yrittämiseen liittyvä vapaus, mahdollisuus käyttää luovuutta ja terve kilpailu itsensä kanssa. Yrittäjän elämä ei ole tylsää!

Ulla Anttila muistutti, että yrittäjä voi itse vaikuttaa myyntiin monella tavalla. On tärkeää pyrkiä luomaan positiivista yritysmielikuvaa ja mainetta: ne taas syntyvät tekojen kautta. Myös palvelutapahtuman täytyy olla laadukas – tähän liittyy mm. se, että asiakasta kuunnellaan aidosti ja asiakkaalle pyritään löytämään juuri hänelle sopiva ratkaisu. Oleellista on lisäksi asiakaslähtöinen toimintatapa, mikä tarkoittaa, että puhutaan sitä kieltä, jota asiakas puhuu. Hyvä yritysmielikuva vaikuttaa moneen asiaan. Asiakas on mm. valmis maksamaan hyvän mielikuvan omaavan yrityksen tuotteesta tai palvelusta kalliimman hinnan ja kertoo mielellään muillekin käyttävänsä yrityksen tuotteita tai palveluita.

Suomen kuuluisin K-kauppias Sampo Kaulanen valotti hauskalla tavalla omaa yrittäjän taivaltaan sekä yrittäjän uransa aikana tapahtuneita hullunkurisia sattumuksia. Myös Sampo oli ajatellut jo nuorena, ettei ala ainakaan kauppiaaksi – hän kun oli kasvanut lapsuutensa isoisänsä kaupan takaosassa. Toisin kuitenkin kävi.

Yrittäjän uransa alkuvuosina Sampo päätti, että jonakin päivänä hänestä tulee Lapin kuuluisin K-kauppias. Sampo mm. laajensi isoisänsä kauppaa ja otti harteilleen miljoonien velat.  Saadakseen lisää asiakkaita Sampo pyrki ja pääsi televisioon moniin eri ohjelmiin ja lopulta aktivoitui some-maailmassa. Nykyisin Jounin kaupalla on 578 000 seuraajaa Facebookissa, 116 000 seuraajaa Instagramissa, 4 700 seuraajaa Twitterissä, 33 000 seuraajaa YouTubessa ja 30 – 40 000 seuraajaa Snapchatissa. Sampo voitti myös Some-Awards -kisan vuonna 2016. Kuin ihmeen kaupalla Samposta todella tuli Lapin kuuluisin K-kauppias, jonka kauppaan tullaan nykyisin Sampon vuoksi, vaikka toiselta puolelta maailmaa.

Vaalan yrittäjäpalkittu, Pänikkä ja Piironki on Terhi ja Petri Kolehmaisen reilut viisi vuotta vanha perheyritys. Myös Pänikkä ja Piironki toimii aktiivisesti Facebookissa: yrityksen sivulla on jo yli 32 000 tykkääjää! Facebook on tällä hetkellä yrityksen ainoa myyntikanava. Idea liikkeen perustamiseen lähti yrittäjien omasta keräilyharrastuksesta. Aluksi liike möi pelkästään vanhaa tavaraa, mutta nykyään ulkomaisen sisustustavaran osuus on jo 80 % liikevaihdosta. Perusteluna yrittäjäpalkinnon saamisessa olivat: hyvä yrittäjyys, Vaalan tunnettuuden lisääminen ja Vaalan kuntakeskuksen elävöittäminen.

« Takaisin