24.10.2017
Juhlavuoden näyttelyn avajaiset ja Muhoksen, Vaalan ja Utajärven yhteinen Oulujoki-ilta Muhoksella

Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksessa Muhoksella juhlitaan keskiviikkona 1.11. klo 17.30 alkaen Oulujoki-teemaisesti. Tilaisuudessa avataan juhlavuoden näyttely, jossa paljastetaan Muhoksen kunnan Suomi 100 -taidehankinnat: I. K. Inhan ja Vesa Rannan valokuvateokset. Samalla vietetään jo perinteiseksi muodostunutta Oulujoki-iltaa, jossa mm. esitellään näytteitä Fortum Oyj:n kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta vanhasta valokuva-aineistosta.

Näyttelyn avajaisissa on aluksi Muhokselta lähtöisin olevan Botnia-palkintoehdokkaan, valokuvaaja Rannan puheenvuoro. Pohjoisen Valokuvakeskuksen johtaja Alla Räisänen johdattelee I. K. Inhan valokuvataiteeseen. Pete Cooke esittää tilaisuudessa suomalaisia kansanlauluja uusin kitarasovituksin. Mukana on myös Muhoksen kunnan taidehankinnasta vastaava Muhoksen kunnanjohtaja Jukka Syvävirta.

Oulujoki-illan yksi mielenkiintoisimmista esityksistä koskee Fortum Oyj:n Oulujoki-aineiston inventointia. Humanpolis Oy:n projektisuunnittelija, Sini Kaskela kertoo aineiston sisällöstä ja esittelee muutamia valokuvanäytteitä. Sini Kaskela kertoo:

”Fortum Oyj:n arkistosta on löytynyt arviolta 11 000 – 12 000 valokuvaa, tuhansia dioja ja 167 kpl erilaista audiovisuaalista materiaalia eri muodoissaan. Aineistossa on valokuvia 1930-luvun alusta ja filmejä 1940-luvulta lähtien. Valokuvissa on ikuistettu esimerkiksi Oulujoki ennen ja jälkeen valjastamisen, voimalaitokset ja niiden rakennustyö, Marion-kaivinkone sekä alueen asukkaiden arkea ja juhlaa. Joukossa on myös mm. 27 esittävää elokuvaa, jotka on hyväksytty Valtion Elokuvatarkastamossa.”

Inventointi on osa Vanhan Oulujoki-aineiston luettelointi ja digitointi -hanketta, joka puolestaan on osa Oulujoen moninaiskäyttö -ohjelmaa. Hanketta rahoittavat Fortum Oyj, Muhos, Utajärvi ja Vaala sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Illan aikana mietitään myös Oulujokialueen maailmanperintöarvoja ja Rokua Geoparkin kehittämistä. Arkkitehti Veli-Pekka Huhmo kertoo Oulujoen maailmanperintöarvojen esiselvityksestä, jolla tavoitellaan pääsyä UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Rokua Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki kertoo Rokua Geoparkin kuulumiset. Samalla hän esittelee Oulujoen uudet elämyskartat ja Rokua Geopark -mobiilisovelluksen.

Juhlavuoden näyttely on esillä kulttuurikeskuksessa marraskuun, jonka jälkeen osa valokuvateoksista siirtyy kunnan muihin toimipisteisiin.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen.

Tervetuloa!

Lisätietoja 30.10.2017 lähtien: tapahtumatuottaja Jenni Kinnunen, Kulttuuripalvelut, Muhoksen kunta,
puh. 044 4970 482jenni.kinnunen@muhos.fi

 
« Takaisin