15.03.2017
Kutsumme kaikki kuntavaaliehdokkaat syömään kouluruokaa Earth Hour viikolla 12

Viikolla 12 Vaalassa tarjotaan koulun ravintolassa koululaisille, opiskelijoille ja päiväkotilapsille lähellä tuotettua naudan lihaa, järvikalaa Oulujärvestä ja kotimaista luomuohrapuuroa. Lisukkeina on mm. lähileipomoiden tuotteita ja juureksia sekä marjoja.

Vaalan kunta mukana WWF:n Earth Hour:ssa tarjoamalla lähiruokaa

-        Kutsumme kaikki kuntavaaliehdokkaat syömään kouluruokaa Earth Hour viikolla 

Vuonna 2017 Earth Hour on Suomessa maailman suurin kynttiläillallinen, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua ruuan ilmastovaikutuksista. Vaalassa teemaan oli helppo tarttua, sillä ajatus lähiruuan käytöstä on kirjattu Vaalan kunnan strategiaan ja se näkyy myös käytännössä. Viikolla 12 Vaalassa tarjotaan koulun ravintolassa koululaisille, opiskelijoille ja päiväkotilapsille lähellä tuotettua naudan lihaa, järvikalaa Oulujärvestä ja kotimaista luomuohrapuuroa. Lisukkeina on mm. lähileipomoiden tuotteita ja juureksia sekä marjoja.

  • Viikolle sattui kaksi naudanlihapäivää, mutta niitä ei haluttu lähteä muuttamaan. Haluamme tuoda esille, että monipuolinen, vaihteleva ja sesonginmukainen ruokavalio on sekä terveyden että ympäristön kannalta erittäin hyvä, kunnanjohtaja Määttä kertoo.

Vaalassa julkisessa ruokahuollossa liha ja kala sekä maitotuotteet ovat aina kotimaisia. Ruokalistan suunnittelulla onkin ensiarvoinen merkitys lähiruuan näkökulmasta.

Julkisella ruokahuollolla on merkittävät vaikutukset siihen, miten ihmiset, aluetalous ja ympäristö voi

Määtän mukaan julkisessa ruokahuollossa hyvät periaatteet ovat lähiruoka, järvikalan käyttö, lihan ja maitotuotteiden kotimaisuus ja laatu, sesonginmukaisuus, kasvikset ja marjat sekä yksi kasvisruokapäivä viikossa.

  • Lihattomia päiviä on meillä aina ollut ja suosikkiruokien joukossa ovatkin ohrapuuro sekä pinaattilätyt. Koska ohrapuuro on niin suosittu, sitä tarjotaan kolme kertaa kuuden viikon jaksossa.

Vaalan kunnan ruokahuollossa käytetään mahdollisimman paljon lähialueelta hankittuja raaka-aineita ja ruokaa. Myös kotimaisen luomuruuan osuutta on kasvatettu. Keskiviikkoisin tarjolla on aina luomumaitoa läheltä. Euroina lähipaikallistalouteen (n. 90 km säteellä) käytetään vuosittain 32% kaikista raaka-ainemenoista ja tämä on n. 82 000 euroa vuositasolla eli noin ¼  kunnallisveroprosentin tuotto.

  • Lähiruokaa käyttäisimme enemmänkin, jos alueella olisi sopivia lähiruuan tuottajia, Määttä pohtii. Haluamme myös kutsua kaikki Vaalan kuntavaaleissa olevat ehdokkaat syömään kouluruokaa kyseisellä viikolla.

Viikon aikana Earth Hour näkyy myös muutoin teemoina kunnan eri toiminnoissa. Lisäksi Vaalan Lukio on mukana kolmivuotisessa Erasmus-hankkeessa, jonka teemana on ilmastonmuutos. Earth Hour päivänä 25.3. suoritetaan ensimmäinen Vaalan REKO-lähiruokaringin lähiruokajako. 
 

Tietoa Vaalan lukion hankkeesta:

https://geoclimhomeblog.wordpress.com/our-project/

Lisätietoja:

Tytti Määttä
Vaalan Kunta/Vaala Municipality
Kunnanjohtaja/Municipality Manager
(+358) 0400-855 920
 
« Takaisin