02.11.2016
Luonto, rauha ja edulliset asuinkustannukset vetävät Vaalaan

Vaalan kunta 

  

Kyselyt paljastivat kaipuun kotiseudulle

Luonto, rauha ja edulliset asuinkustannukset vetävät Vaalaan

Lähes joka kolmas (30 %) viime kesänä Juuret Vaalassa –kyselyyn vastanneista entisistä vaalalaisista on miettinyt paluuta kotipaikkakunnalle. Vaalaan heitä vetävät erityisesti puhdas luonto, rauhallinen ympäristö, turvallisuus ja edulliset asuinkustannukset. Myös kunnan vapaa-ajanasunnon omistajista 18 prosenttia kertoi harkinneensa muuttoa Vaalaan. Vetävät tekijät ovat samat kuin entisillä vaalalaisilla; lisäksi vapaa-ajanasukkaita viehättää mahdollisuus asua järven rannalla.

Muuttohaaveet kävivät ilmi Vetoa Vaalaan –hankkeen entisille vaalalaisille ja kunnan vapaa-ajanasukkaille tekemistä kyselyistä. Noin 600 kyselyihin vastanneesta lähes 150 oli harkinnut muuttoa Vaalaan. Suurin hidaste on työpaikka: 64 prosenttia entisistä vaalalaisista ja 37 prosenttia vapaa-ajanasukkaista piti työpaikan löytymistä merkittävimpänä esteenä muutolleen. Viitisenkymmentä vastaajaa oli harkinnut yritystoiminnan käynnistämistä Vaalassa.

Vaalassa iloitaan kiinnostuksesta! Vetoa Vaalaan –hankkeen tavoitteena on luoda kuntaan uutta elinvoimaa muun muassa uusien asukkaiden, osaavien työntekijöiden ja uusien yritysten kautta. Kaikkiin kiinnostusta Vaalaa kohtaan osoittaneisiin otetaan yhteyttä ja mietitään yhdessä heidän kanssaan jatkotoimia.

- Kartoitamme samaan aikaan yritysten piilotyöpaikkoja ja omistajaa vaihtavia yrityksiä, kehitämme yrittämisen mahdollisuuksia Vaalassa ja markkinoimme vapaita yritystiloja. Toivomme, että saamme poistettua esteitä, joita paluumuutolle mahdollisesti on, kunnanjohtaja Tytti Määttä kertoo.

Määtän mukaan monilla voi olla käsitys, että työtä ei ole, koska työpaikat eivät useinkaan ole avoimena työvoimahallinnon sivuilla.

- Voi myös olla, että tietylle yritykselle tai palvelulle on nyt tilausta, jota aiemmin ei ole ollut. Kannattaa siis olla suoraan yhteydessä kuntaan ja rohkeasti kysyä työ- ja yrittämismahdollisuuksia.

Etätyötä tehdään jo – löytyykö siitä lisää imua?

Vetoa Vaalaan –hanke pyrkii löytämään uutta imua Vaalaan myös etätyömahdollisuuksien paranemisesta. Kyselyn mukaan yli 60:lla Vaalan vapaa-ajanasunnolla tehdään jo nyt etätöitä satunnaisesti tai säännöllisesti. Lisäksi satakunta vastaajaa - mökkiläisiä ja entisiä vaalalaisia - on kiinnostunut etätyöskentelystä Vaalassa. Heidät kutsutaan teeman ympärille kevättalvella järjestettävään pop up hub -tapahtumaan.

Alkukesällä tehdyillä kyselyillä pyrittiin tavoittamaan Vaalan kunnasta ja sen kehittämisestä kiinnostuneita henkilöitä. Vaalassa vapaa-ajanasunnon omistaville suunnattuun kyselyyn vastasi 259 vapaa-ajanvaalalaista. Juuret Vaalassa –kyselyyn vastasi 332 kunnasta vuoden 1970 jälkeen muuttanutta henkilöä. Vaalan kunta ja Vetoa Vaalaan –hanke kiittävät kaikkia vastanneita!

Vetoa Vaalaan -hanke toteutetaan Oulujärvi Leaderin kanavoimalla EU:n maaseuturahaston tuella.

LISÄTIETOJA:
Tytti Määttä, Kunnanjohtaja, p. 0400 855 920                         
Satu Himanen, Projektipäällikkö, Vetoa Vaalaan –hanke, p. 0400 855 901, satu.himanen@vaala.fi     

 

   

« Takaisin