28.10.2013
HPV-rokotukset yhdeksäsluokkalaisille tytöille

 

HPV-rokotukset alkavat marraskuussa yhdeksäsluokkalaisille tytöille

 

Kansalliseen rokotusohjelmaan on otettu uutena HPV-rokote, jolla rokotetaan kohdunkaulan syöpää aiheuttavaa papilloomavirusta vastaan. Rokote on ilmainen kaikille 6.-9.-luokkalaisille tytöille. Rokotukset alkavat 9. luokan tytöistä marraskuussa 2013. Sen jälkeen rokotetta tarjotaan 8. ja 7. luokan ja viimeiseksi 6. luokan tytöille. Jatkossa rokotus on 6. luokalla. Kouluterveydenhoitaja ilmoittaa tarkemman rokotusajankohdan.

Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista. On tärkeää, että jokainen tyttö saa halutessaan HPV-rokotteen. Rokote ehkäisee kohdunkaulan syöpää estämällä HPV-infektion. Se torjuu noin neljä viidestä kohdunkaulan syövästä ja suuren osan hoitoa vaativista syövän esiasteista. Rokote on annettava riittävän nuorena, jolloin tytöt eivät ole ehtineet saada tartuntaa.

Alle 12-vuotiaiden rokottamiseen tarvitaan huoltaja lupa. 12 vuotta täyttänyt voidaan rokottaa ilman huoltajan lupaa, jos tyttö haluaa rokotteen ja terveydenhoitaja arvioi hänen kypsyystasonsa riittäväksi päätöksen tekemiseen. 15 vuotta täyttäneen tytön oletetaan pääsääntöisesti jo olevan kykenevä päättämään tällaisesta asiasta itse. Minkään ikäiselle tytölle ei anneta HPV-rokotusta vastoin hänen omaa tahtoaan.

Rokote annetaan pistoksena olkavarteen kolme kertaa puolen vuoden aikana. Toinen pistos annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä ja kolmas aikaisintaan viiden kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Syventävää tietoa aiheesta löytyy osoitteesta www.tyttojenjuttu.fi/materiaalit.
Kirje tytöille ja huoltajille 

Lisätietoa saa myös oman koulun kouluterveydenhoitajalta.

« Takaisin