26.10.2012
Oulunkaaren Omahoito -palvelu laajeni Utajärvellä ja Vaalassa

 

Neuvolan, suuhygienistin ja sydänhoitajan ajanvaraus nyt myös internetissä

Oulunkaaren Omahoito -palvelu laajeni – Utajärvi ja Vaala ovat edelläkävijöitä

 

Utajärveläiset ja vaalalaiset voivat varata ajan suuhygienistille kätevästi internetissä osoitteessa www.oulunkaarenomahoito.com. Vaalassa on lisäksi otettu käyttöön sydänhoitajan sähköinen ajanvaraus. Utajärvellä uusia internetpalveluja puolestaan ovat neuvolan vuositarkastusten ajanvaraus ja nelivuotistarkastusten sähköiset lomakkeet. Myöhemmin uudet internetpalvelut otetaan käyttöön myös muissa Oulunkaaren jäsenkunnissa.

Sydänhoitaja-ajan voi varata myös oma-aloitteisesti, mutta yleensä aika varataan sairaanhoitajan tai lääkärin ehdotuksesta. Lisäksi OYS neuvoo esimerkiksi ohitusleikkaus- ja pallolaajennuspotilaita käymään kotipaikkakunnan sydänhoitajalla jatkokontrolleissa.

 

-          Asiakkaat eivät hyödynnä tätä mahdollisuutta kokonaan, ja muistutammekin asiakkaita tästä ajoittain, kertoo vastaanoton palveluesimies Pirjo Nousiainen.

 

Hammashoitoloiden ajanvaraustoimintoja ollaan luomassa nettiin, jotta vältettäisiin puhelinruuhkia. Potilaallekin on helpompaa, kun hän voi tehdä ajanvarauksen tai siirtää aikaa silloin kuin hänelle parhaiten sopii. Toiminta aloitettiin suuhygienistin ajanvarauksesta, koska se on helposti potilaille ohjeistettava toiminta. Hammaskiven poiston ajanvaraus tehdään hammaslääkärin tekemän hoitosuunnitelman mukaisesti, ja hoitoaika on vakiomittainen. Hammaslääkäri tai suuhygienisti kertoo, milloin kannattaa varata seuraava aika.

 

-          Hoitoajan siirtämistä ja perumista ollaan laajentamassa myös hammaslääkäreiden ajanvaraukseen. Ensimmäisen ajan varaaminen hammaslääkärille täytyy tehdä kuitenkin puhelimella tai henkilökohtaisesti, koska samalla tehdään myös lain edellyttämä hoidon kiireellisyyden arviointi, Oulunkaaren vastaava hammaslääkäri Ismo Kaivorinne kertoo.

 

Utajärvi on neuvolapalvelujen kehittäjä

 

Utajärveläiset vanhemmat voivat varata neuvola-ajat 1-5-vuotiaiden lasten vuositarkastuksiin. 1-3-vuotiaille lapsille varataan tunnin aika ja 4-5-vuotiaille kahden tunnin aika. Ajan voi myös perua ja muuttaa Omahoito-palvelussa, jos sen tekee viimeistään kolme päivää ennen varattua aikaa. Myöhemmin ajan peruminen onnistuu vain soittamalla terveydenhoitajalle.

Vanhemmat voivat myös täyttää lapsensa nelivuotistarkastuksen lomakkeet internetissä. Lomakkeissa on taustakysymyksiä lapsen kehityksestä ja perheen tilanteesta. Sähköiset lomakkeet helpottavat vanhempien arkea, sillä niiden hukkaaminen on mahdotonta. Kun lomakkeet lähetetään terveydenhoitajalle internetin kautta, hän pystyy tutustumaan niihin etukäteen ennen tarkastusta eikä niiden läpikäymiseen mene aikaa vastaanottotilanteessa.

Oulunkaaren neuvolapalveluiden seudullinen esimies Anne Leppälä-Hast arvelee, että sähköistä lomakkeiden siirtoa ei ole missään muualla Suomessa tai se on ainakin harvinaista.

Toistaiseksi terveydenhoitaja lähettää lomakkeet etukäteen vanhemmille myös postitse. Jatkossa postittamisesta on tarkoitus luopua, jolloin lähettämiseen kuluva aika voidaan hyödyntää varsinaiseen asiakastyöhön. Vanhemmat ja päiväkoti arvioivat nelivuotiaan kehitystä myös yhdessä, ja yhteinen lomakekin kulkee neuvolaan sähköisesti. Tarkastuksen jälkeen, jos vanhemmat antavat luvan, päivähoito saa sähköisesti palautteen lapsen kehityksestä.

Jo keväästä lähtien omahoitopalvelussa on voinut lähettää hoitajalle ja lääkärille omaan ja lasten terveyteen liittyviä kiireettömiä kysymyksiä. Palvelussa voi myös varata ajan laboratorioon, tarkistaa laboratoriotulokset sekä kirjata omia mittaustuloksiaan ja pyytää hoitajaa kommentoimaan niitä. Palveluun kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla tai kännykän mobiilivarmenteella.

Lisätietoja
projektipäällikkö Teija Kekonen, teija.kekonen@micropolis.fi, 040 538 8262
www.oulunkaarenomahoito.com

« Takaisin