21.03.2011
Vinkkilista ympäristömyönteisistä teoista

 

Tee helppoja arjen ympäristötekoja. Samalla säästät energiaa, rahaa ja jätät ympäristön hyvässä kunnossa tuleville sukupolville!

Vaalan kunta osallistuu Earth Hour on WWF:n järjestämään ilmastokampanjaan, jossa ihmiset ympäri maapalloa sammuttavat valot tunniksi lauantaina 26.3.2011 kello 20.30–21.30. Vaalan kunta osallistuu tempaukseen sammuttamalla katuvalot tunniksi. Vaalan kunta haastaa kaikki Vaalan kotitaloudet ja taloyhtiöt sammuttamaan valot 26.3.2011 kello 20.30–21.30.

Lisäksi on laadittu kuntalaisille ja kunnan henkilöstölle vinkkilista siitä, miten omassa arkipäivässä voi tehdä ilmastomyönteisiä tekoja.

 • Alenna huonelämpötilaa - 1 °C vähentää lämmityskustannuksia 5 %; 40 % kaikesta maailman energiankäytöstä liittyy asumiseen ja rakennuksiin. Oikea huonelämpötila on 18-22°C.
 • Jos sinulla on mahdollisuus, niin lämmitä puulla. Tulisija voi vähentää pientalon muuta lämmitystarvetta 10-20%.
 • Ota lyhyempi suihku - jos otat kahden minuutin suihkun 10 minuutin sijaan, säästät jo viikossa viiden euron verran. Viiden minuutin suihkussa kuluu vettä noin 60 litraa. Käyttöveden lämmittämiseen kuluu jopa 30% rakennuksen lämmitysenergiasta. Munakello on hyvä kaveri ajanottoon!
 • Kävele, pyöräile tai potkukelkkaile lyhyet matkat - suurin osa 1-3 kilometrin matkoista kuljetaan autolla. Säästät autoasi sekä polttoainekuluissa ja saat hyötyliikuntaa.
 • Aja taloudellisesti - taloudellisen ajotavan oppeja noudattamalla säästät polttoainekuluissasi vuoden aikana keskimäärin 240 euroa.
 • Korjauta vuodot - parsinneulan kokoinen vuotokohta lisää vesikustannuksiasi vuodessa noin 750 euroa.
 • Sammuta turhat valot - kaikki lamput, myös energiansäästö- tai loistelamput kannattaa aina sammuttaa.
 • Sammuta valmiustilassa oleva laite - jos esimerkiksi julkishallinnon tietokoneet olisivat päällä vain käytettäessä, säästyisi verovaroja vuosittain lähes 10 miljoonaa euroa. Kytkimellä varustettu jatkojohto muistuttaa katkaisemaan virran.
 • Älä anna lämpimän saunan odottaa - kaksi tuntia viikossa tyhjillään oleva sähkösauna maksaa vuodessa kymmeniä euroja.
 • Lajittele jätteet –biojätteen kompostointi kaatopaikkasijoituksen sijaan vähentää biojätteestä johtuvia kasvihuonekaasupäästöjä yli 90%. Aloita myös energiajätteen lajittelu.  Kierrätä pullot ja tölkit -

   Alumiini kannattaa kierrättää, sillä sen sulattamiseen tarvitaan energiaa vain 5 % siitä energiamäärästä, mikä kuluisi uuden alumiinin tuottamiseen. Pullojen ja tölkkien kierrättäminen on helppoa ja saat vaivanpalkaksi palautusmaksun.

« Takaisin