Oulujärven retkeilyalue

Vaalan puoleisessa osassa Oulunjärveä sijaitsee valtion retkeilyalue. Se on perustettu vuonna 1993 ja sen pinta-ala on 78 km2. Aluetta hoitaa metsähallitus. Oulujärven retkeilyalue on maamme ainoa sisävesien retkeilyalue.

Se käsittää useita Niskan- ja Haiskinselän saaria sekä muutamia rantakaistaleista, joista merkittävin on Manamansalossa. Retkeilyalueen keskus on  Manamansalon leirintäalue, jossa on myös suosittu Metsähallituksen Villin Pohjolan Manamansalon virkistyskalastusalue, joka käsittää 12 suppalampea.

Retkeilyalueen saarissa (Honkinen, Kaarresalo, Kuosto) on rantautumislaiturit, tulipaikat (kota, laavu tai nuotiopaikka) polttopuineen sekä ulkovessat. Honkisessa myös melontalaituri. Karhusaaressa laavu ja vessa ja Ala-Mulkussa ja Ykspistossa tulipaikat ja vessa.

Polkuja retkeilyalueelta löytyy Manamansalossa  ja Kuoston saaresta. Manamansalon polku lähtee Manamasalon leirintäalueelta ja kulkee vaihtelevassa maastossa läpi aarnialueen ja jäkäläkankaiden. Polun varrella on hyvin varusteltu Makkaraniemen taukopaikka. Kuoston saaressa on noin 4 km:n retkipolku, joka kulkee kahden taukopaikan, Säipän ja Kulman välillä. Kuostoon pääsee vain veneellä tai talvella jäätä pitkin. Retkeilyalueeseen kuuluu myös Natura 2000 -alueita.

Lisätietoa alueista, reiteistä ja varustetasosta on myös Kainuun ulkoilukartasta, josta löytyvät myös Natura 2000 -alueeseen kuuluvat Oulujärven saaret, joita tulee välttää pesimäaikana.