Tervajoen - Kutujoen melontareitti

Vaalan pohjoispuolella Oulujokeen laskeva Kutujoki ja sen yläjuoksu, Tervajoki, muodostavat vapaana virtaavan jokivesistön ja melontareitin. Reitillä on useita koskia, jotka ovat melontakelpoisia korkean veden aikaan, kuivaan aikaan eräät kosket ovat hyvin matalia ja kivisiä.

Tervajoen-Kutujoen melontareitti on pituudeltaan 50 km, josta Kutujoen osuus on noin 17 km. Reitti muodostuu muutamasta järvestä sekä niitä yhdistävistä pitkistä jokiosuuksista. Reitin järviosuuksilla on pari selkää, mutta muuten reitin näkymät ovat pienipiirteisiä ja joet mutkittelevat pitkinä taipaleine pohjoissuomalaisessa metsäluonnossa. Reitillä on 25 koskea ja putouskorkeutta 40 m. Sopii mainiosti melontaan, etenkin alkukesästä.

Kutujoki on reitin pisin jokiosuus, ja koskisin: 15 koskea. Tälä osuudella ovat myös reitin ainoat II vaikeusluokan kosket, joista Myllykoski on aivan Kutujoen alussa, Monisaarikoski ja 1400 m pituinen Petäjäkoski joen keskivaiheilla. Muut reitin kosket on luokiteltu luokkaan I.
Reitti päättyy Järvikylään Oulun ja Kajaanin välisen valtatien (22) varteen. Kutujoen niskalla on autiotupa ja jokivarressa taukopaikkoja nuotiokehineen ja huoltopalveluineen.

Kutujoki on myös tunnettu virkistyskalastusjoki, johon istutetaan mm. pyyntikokoisia taimenia ja kirjolohia. Kutujoen varrella on useampia tulentekopaikkoja ja laavu löytyy mm. Monisaarisesta. Tervajoen varrella on Pirunkosken autiotupa.