26.08.2019
Vaalan vankilan kaavoitus alkaa!

Suomen hallitus teki viime vuoden keväällä kehysriihessä päätöksen rakentaa Vaalaan uusi vankila elinkaarensa päähän tulleen Pelson vankilan tilalle. Tarveselvitys ja ensimmäinen hankesuunnitteluvaihe on valmistunut, ja valtion tilapalveluja tuottava Senaatti-kiinteistöt on eilen jättänyt kuntaan kaavoitusaloitteen uuden vankilan rakentamista varten. Elinvoimalautakunta käsittelee aloitteen tämän viikon tiistaina 27.8., ja kunnanhallitus käynnistää kaavoituksen sen esityksen perusteella tiistaina 3.9.

Viime vuoden lopulla oikeusministeri Häkkänen ohjeisti Senaatti-kiinteistöjä, Rikosseuraamuslaitosta ja Vaalan kuntaa suunnittelemaan uutta vankilaa Vaalan kunnan ehdotuksen mukaisesti Järvikyläntien ja Vaarakaarrontien risteyksen viereiselle alueelle. Hankealue on siirtynyt Metsähallitukselta Senaatti-Kiinteistöjen omistukseen hankesuunnitelman laadinnan aikana.

Rikosseuraamuslaitoksen vankilakonseptin ja vankeinhoidon ohjeistusten mukaisesti nykyisin Pelson vankilalla vankityöllä toimiva maatila alkuperäislajien geenipankkeineen ei siirry uuteen vankilaan. Maa- ja metsätalousministeriöllä on käynnissä karjan uuden sijoituspaikan etsiminen. Maatilatoiminnan päättyminen ehdoitta painoi vankilan sijaintia ratkaistaessa. Myös logistiset ja elinkeinoperusteet olivat merkittävät.

Vankilahankkeen rahoituspäätös on suuruutensa vuoksi maamme ministereiden muodostaman raha-asiainvaliokunnan käsiteltävänä loppuvuodesta 2019, arvioiden mukaan marraskuussa. Tämän rahoituspäätöksen jälkeen hanke pääsee toteutukseen.

Kaavoituksen kanssa samaan aikaan jo nyt kuluvan vuoden syksyllä käynnistyy vankilan tarkemman suunnittelun vaihe, jota seuraavat sitten itse rakentaminen ja käyttöönotto arvioiden mukaan 1.1.2024.

Pelson vankila on ollut lakkautusuhan alla jo kymmenen vuotta, ja noihin vuosiin mahtuu soutamista ja huopaamista sen kohtalolla vähän liikaakin. Vaalan alueen eri toimijat ja asukkaat ovat olleet yhtenä rintamana vankilan puolustamisessa. Yhteisellä edunvalvonnallamme oli ratkaiseva vaikutus siinä, että hallitus päätti rakentaa uudet vankilat sekä Vaalaan että Ouluun, eikä yhtä suurta vankilaa Ouluun, kuten Rikosseuraamuslaitos esitti.

Toivon tätä yhtenä rintamana etenemistä tästä eteenpäinkin: vankilaan tulevat 100 vankipaikkaa, 80 pysyvää työpaikkaa, ja niiden lisäksi tulevat lukuisat positiiviset kerrannaisvaikutukset ovat kunnalle ja yrityksillemme äärettömän tärkeät.

Näytetäänpä mallia Oululle, kuinka kaavoitusprosessi etenee joutuisasti ja ketterästi!

Miira Raiskila
kunnanjohtaja


Jätä kommentti

Nimimerkki:

Kommentti:

Kirjoita näkyvissä olevat merkit: