18.04.2017
Vaalassa erinomaiset eränkäynti- ja eräretkeilymahdollisuudet

Retkeily on aina ollut minulle tärkeä harrastus

Pääsiäisen aikaan oli taas mukavasti aikaa retkeillä, pilkkiä ja nauttia luonnosta. Muutamana iltana tuli luettua myös Metsästäjä-lehteä. Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueellisen neuvottelukunnan puheenjohtajana olen saanut tulla kutsutuksi vuosittaiseen hirvijahtiin. Vaalassa on kisailtu myös Hirvenhiihdon suomenmestaruuksista ja olen ollut emännöimässä kutsuvieraistilaisuuksia. Kun sain kutsun suorittamaan metsästyskorttia, päätin raivata tilaa kalenteriin. Minulle itselleni maatilan tyttönä on aina ollut tärkeää tietää mistä ruoka tulee. Aion tarttua lähiruokahaasteeseen nyt myös metsästyksen kautta.

Metsästäjälehden viime numerossa (2/2017) Suomen riistakeskuksen puheenjohtaja Tauno Partanen kirjoitti Puheenjohtajalta –palstalla, että yksi muutos näkyy metsästäjäkunnassa ja se on naisten osuuden kasvu. Uusista metsästäjistä 25 % on naisia ja heidän keski-ikänsä 33 vuotta. Vuodesta 1992 vuoteen 2016 metsästävien naisten määrä on kasvanut kuudesta tuhannesta kahteenkymmeneenkahteen tuhanteen. Naisten osuus kaikista metsästäjistä on nyt 7,4 %.

Sinällään minulle itselleni ei ole merkitystä sillä, ovatko tulevat metsästyskaverini miehiä vai naisia. Kuitenkin toivoin, että eräharrastus olisi yhtäläinen vaihtoehto niin työtöille kuin pojille. Metsästysseuroissa kaivataan uusia harrastajia ja talkoolaisia. Uskon, että eräharrastus sopii myös mitä parhaiten koko perheen harrastukseksi. Metsästys ja kalastus ovat mahtava tapa viettää aikaa myös lastenlasten kanssa. Kuten kuusi vuotias esikoistyttöni sanoi: Pilkkimisessä tärkeintä ei ole saalis vaan, että saa pilkkiä ukin kanssa.

Osalle meistä hyvät metsästys- ja kalastusmahdollisuudet sekä retkeilyolosuhteet ovat myös yksi asuinpaikan valinnan peruste. Kotikuntani Vaala tarjoaa erinomaiset eränkäynti- ja eräretkeilymahdollisuudet. Tässä blogissa esittelen seuraavaksi näitä mahdollisuuksia.

Kunnan alueella on 16 metsästysseuraa, joiden jäseniksi pääsee yleensä seuran kotikylän asukkaat tai seuralle maittensa metsästysoikeuden vuokranneet. Myös vesialueita hallitsevat kymmenkunta osakaskuntaa tarjoavat hyvät kalastusmahdollisuudet harrastajille.

Riista-ja kalakannat ovat monipuoliset. Kunnan alueella on vahva hirvikanta, hyvät metsäkanalintu ja myös jäniskannat. Metsäjäniksen lisäksi myös rusakkoa esiintyy paikoin runsaasti. Metsäkauris on myös vakiintunut Vaalan luontoon. Uutena tulokkaana on metsäpeura, joka on levinnyt viime vuosina Keski-Pohjanmaan alueelta ja löytänyt Vaalan pohjoisosien suoalueet laitumikseen. Myös kanadanmajava on nykyään yleinen asukas Oulujärveen laskevien jokien varsilla. Kaikki neljä suurpetoamme: karhu, ilves, susi ja ahma kuuluvat Vaalan erämaaluontoon.

Kalastaja löytää Vaalasta edustavan kirjon kotimaisia järvi-ja jokikalalajeja, mutta myös ns. arvokaloja esiintyy. Hyviä viehekalastuskohteita on useita ja myös pyydyskalastusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Vaalassa on paljon valtion maita ja vesiä, jotka ovat kaikkien vaalalaisten ja myös muiden kansalaisten käytössä ja seuraavassa niiden tarjoamista mahdollisuuksista tarkemmin.

KALASTUS

Oulujärvi ja sen sivuvedet tarjoavat hyvät mahdollisuudet monipuoliseen kalastukseen ja suurin osa Niskanselän vesistä on valtion hallinnassa.

Edullinen viehelupa (30 euroa/ vuosi) kattaa myös valtion omistamat alueet ja sillä saa uistella halutessaan jopa 10 vavalla.

  • Mikäli viehekalastusta haluaa harrastaa vain yhdellä vavalla, niin siihen riittää valtion kalastonhoitomaksu. Maksun myynnistä vastaa Metsähallitus ja sen voi lunastaa helpoiten Eräluvat verkkokaupasta (lisätiedot www.eräluvat.fi) tai soittamalla Erälupien palvelunumeroon 020 69 2424 (ark. 8-16). Onkimiseen ja pilkkimiseen ei sitten lupia tarvita sitäkään vähää, vaan ne ovat kaikille maksuttomia yleiskalastusoikeuksia.
  • Manamansalon saaressa sijaitsee Metsähallituksen vapakalastusalue ”5571 Manamansalo”. http://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/manamansalo.html Mäntykankaiden painanteissa on kirkasvetisiä lampia, joiden kalastoa hoidetaan säännöllisin kalanistutuksin. Saaliiksi voi saada kirjolohta, taimenta, siikaa tai harjusta.
  • Koskikalastajalle Vaalasta löytyy mielenkiintoinen, erämainen kohde Kutujoelta. Kutujoen kalastusyhtymän ylläpitämän kohteen lisätiedot löytyy täältä: http://www.kalallakainuussa.fi/en/node/89

Muuta infoa: http://www.kalallakainuussa.fi/niskanselka

METSÄSTYS

Metsähallituksen Vaalan pienriistan metsästysalue on pinta-alaltaan liki 54 000 hehtaaria. Siitä n. puolet sijaitsee Oulujärven vesialueilla. Vaalan kunnan asuvalla on ns. vapaa metsästysoikeus Vaalan kunnan alueella sijaitsevilla valtion mailla.

Suosituinta riistaa ovat metsäkanalinnut, metsäjänis sekä järvialueella myös vesilinnut. Vaalan metsäkanalintukannat ovat perinteisesti olleet melko vahvat. Etenkin teerikanta on pitkällä aikavälillä osoittanut kasvun merkkejä. Myös metsotiheydet ovat olleet hyvinä vuosina huomattavia. Riekolla menee puolestaan hieman heikommin, joka on yleinen trendi metsä-Suomessa.

Pienriistalupien määrä maa-alueille mitoitetaan vuosittain kanalintukantojenkantojen mukaan huomioiden paikallisten vapaa metsästysoikeus. Lupia myydään vuosittain 250-350 kappaletta, joskin kanalintukannat mahdollistaisivat suuremmatkin lupamäärät useina vuosina.

Hirveä Vaalassa voi metsästää viidellä eri lupa-alueella, joiden pinta-ala on yhteensä reilu 25 000 hehtaaria. Hirvenmetsästäjiä näillä alueilla liikkuu vuosittain n. 230-250.

Metsästysalueet ovat pääosin helposti saavutettavissa kattavan metsäautotieverkoston ansiosta. Maisemiltaan alueet ovat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajaseudulle tyypillistä laajojen soiden ja kankaiden mosaiikkia. Oulujärvi on puolestaan laajojen selkävesien ansiosta liki avomeren kaltainen vesilintujen metsästysalue.


Jätä kommentti

Nimimerkki:

Kommentti:

Kirjoita näkyvissä olevat merkit: