19.09.2017
Korkeakouluharjoittelussa Vaalassa

Aika se osaa mennä nopeasti ja yleensähän se menee juurikin silloin, kun on sellaista tekemistä, joka innostaa. Harjoitteluni Vaalassa on nyt ohi ja aika se tosiaan meni aivan silmän räpäyksessä.

Vietin alkuvuoden Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa opiskelijavaihdossa, josta muutin suoraan Vaalaan kesäkuun alussa, sillä toukokuussa sain kuulla päässeeni korkeakouluharjoittelijaksi kuntaan. Oli se kyllä aika hyvä fiilis, kun haki mielenkiintoiseen ja omia intressejä vastaavaan tehtävään ja sitten tuli vielä valituksi siihen.

Työtehtäviini kuului mm. vuoden 2011 hyvinvointikyselyn uusiminen, strategiakyselyiden toteuttaminen ja kyselyistä raportointi. Näiden lisäksi uusin kunnan hankintaohjeen vastaamaan vuoden alusta voimaan tullutta uutta hankintalakia. Hyvinvointikysely kunnan asukkaille ja palvelutuottajille toteutettiin kesä-elokuussa ja strategiakysely kunnan henkilöstölle ja luottamushenkilöille sekä kuntalaisille, vapaa-ajan asukkaille ja yrittäjille oli käynnissä elokuun lopusta syyskuun alkuun. En hirveästi valehtele, jos sanon etenkin viimeisten viikkojen menneen silmän räpäyksessä kyselyiden raporttien ja esitelmien kanssa. Ja kuten kirjoitin, ehkä liiankin nopeasti.

Opin harjoittelusta paljon. Moniammatillisessa organisaatiossa sain työskennellä monen eri alan ammattilaisen kanssa ja nähdä monen monta puolta kunta-alasta. Kuntakenttä onkin tällä hetkellä muutoksessa yhdessä monen muun toiminnon kanssa julkisella sektorilla. Tulevaisuutta ajatellessa ja toimintoja suunniteltaessa tuleekin nähdä pitkälle ja alueen eteen ja sen vuoksi tulee tehdä töitä. Vaalassa tuntui ja näkyi, että töitä tehdään tosissaan ja sydämellä. Aluekehittäjän alulle se oli inspiroivaa ja opettavaista. Kyselyiden tuloksia analysoitaessa näkyi, että jo tehty työ on tuottanut tulosta. Lisäksi strategiakyselystä pystyi päättelemään, että vaikka tulevaisuudessa nähdään haastetta, niin myös siihen uskotaan, että oikeanlaisella toiminnalla, innovoimalla, aluekehityksellä ja yhteistyöllä haasteisiin on mahdollista löytää ratkaisuja.

Tällä hetkellä minulla on noin 8 tuntia matkustusta takana ja istun Imatralla isovanhempieni luona kirjoittamassa tätä tekstiä loppuun. Tänään onkin kysytty jo monen monta kertaa, millaista Vaalassa oli ja miten viihdyin. Ja tosiaan, kuten olen kirjoittanut, aika Vaalassa kului vikkelästi töiden parissa. Olinhan minulla kuitenkin vapaa-aikaakin ja esimerkiksi viikonloppuisin pyrin ulkoilemaan ja nauttimaan Vaalan hienosta ympäristöstä. Uusi lenkkireitti, metsäreitti ja sään salliessa rantapäivästä nauttiminen sekä syksyn tullen marjastaminen & sienestäminen olivatkin vapaapäivien aatelia. Ja uskokaa tai älkää kuinka huvittavan onnelliseksi voi ihminen tulla, kun lenkkireitin varrelta löytyi hillaa! Viihdyinkin Vaalassa erityisen hyvin. Töihin oli aina mukava mennä ja sain vapaa-ajankin kulumaan sutjakasti. Moni kummastelikin, että mitä minä oikein puuhaan vapaa-aikana, kun en täältä ketään tuntenut etukäteen tullessani. Minusta Vaalassa kuitenkin oli kyllä hyvin tekemistä ja kerkesin tutustua uusiin ihmisiinkin.

Kuten jo mainitsin, olen tosiaan viihtynyt Vaalassa hyvin ja koen, että minut otettiin hyvin vastaan niin työyhteisössä kuin kunnassa yleensäkin. Harjoitteluni oli antoisa ja nyt onkin aika palata opiskelujeni pariin uusien eväiden kanssa, mitä odotankin jo innolla. Tahtoisin kuitenkin kiittää kaikkia tästä kesästä. Uskon, että olen kasvanut ainakin 5 senttiä pituutta oman alani osaamisessa ja saanut hyvät eväät jatkoa varten. Kiitos myös vielä erityisesti Tytille siitä, että sain tämän työmahdollisuuden, mutta myös siitä, että olet osoittanut, kuinka tärkeää on tehdä aktiivista työtä alueensa eteen. Oma mentaliteettini on ollut aina se, että alueet ovat kehitettävissä niiden omista lähtökohdistaan käsin. Vaalassa opin kuitenkin myös sen, että niiden lähtökohtien eteen on tehtävä töitä ja uskallettava myös kokeilla rohkeasti uutta.

Vaala on hyvä paikka! Lupaan puhua kunnasta hyvää, puhukaahan tekin. Siihen on meinaan syytä :)

Camilla Pihlman


Jätä kommentti

Nimimerkki:

Kommentti:

Kirjoita näkyvissä olevat merkit: